CL Valencia - AJAX 0-3

Geplaatst op donderdag 03 oktober 2019 @ 06:04 , 543 keer bekeken

Ajax heeft woensdagavond een memorabele Champions League-overwinning op Valencia geboekt. Een weergaloze treffer van Hakim Ziyech was het hoogtepunt van de avond in Mestalla, waar de Amsterdammers het zeker voor rust knap lastig hadden.
Erik ten Hag koos in Mestalla voor de zogeheten 'Álvarez-variant'. Edson Álvarez en Lisandro Martínez vormden het controlerende blok op het middenveld, met Donny van de Beek op tien. Laatstgenoemde zorgde al in de eerste minuut voor groot gevaar, maar wegens buitenspel van Dusan Tadic zou een treffer niet zijn doorgegaan.
 
Het moment zei veel over de intenties van Ajax, dat het initiatief nam tegen het afwachtend opererende Valencia en in de achtste minuut op magistrale wijze de score opende. Ziyech kwam op vanaf rechts en besloot het van heel ver buiten het strafschopgebied eens te proberen. Jasper Cillessen - duidelijk verrast - moest het antwoord schuldig blijven op de kanonskogel, die nog vaak zal terugkomen in overzichten van dit Champions League-seizoen.
Valencia vindt het doorgaans lastig om het spel te maken en dat bleek ook woensdagavond. De Spaanse bekerwinnaar kwam een paar keer gevaarlijk door vanaf de flanken, maar veel mogelijkheden werden daarmee in eerste instantie niet afgedwongen. Dat veranderde in de 25ste minuut. Álvarez maakte in de ogen van scheidsrechter Daniele Orsato een overtreding op Gonçalo Guedes en de bal belandde op de stip. Dani Parejo, een specialist, knalde vervolgens huizenhoog over. Na het penaltymoment stond Ajax even stevig onder druk en onderscheidde Andre Onana zich met een fraaie redding op een inzet van Maxi Gómez.
 
De Amsterdammers kregen Mestalla in de 35ste minuut opnieuw stil, op het plukje meegereisde Ajax-fans na. Na een aanval over rechts met Tadic in een hoofdrol belandde de bal via Van de Beek bij Quincy Promes, die van dichtbij toesloeg, hoewel Cillessen nog wel een hand achter de bal kreeg.
 
Het spel bleef op en neer gaan en vlak voor rust sloeg Ajax bijna voor een derde keer toe. Uitblinker Ziyech trof met een pegel de lat, waarna Cillessen redde op de van heel ver ingeschoten rebound van Nicolás Tagliafico. Vlak daarvoor had Valencia via Rodrigo de paal getroffen.
Na de onderbreking zette Valencia een groot offensief in, dat op miraculeuze wijze geen treffer opleverde. Eerst bracht Onana fenomenaal redding op een van richting veranderd schot van Ferrán Torres en wat later ontstond een flipperkastsituatie waarbij Ajax de bal maar net kon wegwerken. De bezoekers lieten zich ook in de tweede helft zeker niet zeker niet onbetuigd in een wedstrijd die zich in een moordend tempo afspeelde. Valencia gaf steeds meer ruimte weg en via counters waren Tadic en Promes dreigend.
Die uitbraken mondden niet uit in een goal, maar halverwege de tweede helft bracht Van de Beek de thuisploeg wél de genadeklap toe. De middenvelder werd vrij voor Cillessen gezet door een heerlijk passje van Tadic en rondde zeer overtuigend af. Na de 0-3 wapperde Valencia met de witte vlag en trakteerde Ajax de meegereisde fans nog op enkele hoogstandjes. Hoogtepunt was een stiftje van Van de Beek dat net niet in het doel verdween. In de slotfase kwam Ajax - waar Klaas Jan Huntelaar, David Neres en Siem de Jong nog invielen - geen moment meer in de problemen en werd het via Martínez zelfs bijna nog 0-4. Zijn schot ging via de paal en Cillessen naast. Een heel klein smetje was dat liefst zes Ajacieden een gele kaart incasseerden.
 
Met de klinkende overwinning komt de halvefinalist van het afgelopen seizoen op zes punten en gaat het aan de leiding in Groep H. Ajax vervolgt de Champions League op 23 oktober met een thuiswedstrijd tegen Chelsea. In Eredivisie-verband wacht zondag het uitduel met ADO Den Haag.
Info: MSN SPORT
 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: